حقوق کبوتر از نظر اسلام :
خداوند متعال که نقاش حقیقی این نظام هستی می باشد موجودات فراوانی را خلق کرده است که هر کدام دارای شگفتیهای زیادی می باشند وبرای هرکدام حقوقی را مشخص کرده است که انسان موظف است آن را رعایت کند. از جمله این موجودات موجودی است دوست داشتنی و زیبا به نام کبوتر، پرنده ای که قرنهاست با انسان مانوس بوده و دارای اسرار زیادی می باشد. که فقط کمی از آن را بشر توانسته با علم ناقص خود کشف کند. شاید باور نکنید ولی پیامبر وبعضی از امامان ما هم کبوترانی زیبا داشته اند به عنوان نمونه آن(از اصحاب امام ششم) از امام جعفر صادق نقل می کند که پیامبر یک جفت کبوتر سرخ رنگ داشته ودر خانه ازآنها نگهداری می کرد ( کلینی - جلد 6-صفحه548).
- شخصی از امام صادق راجع به کبوتر سوال کرد. حضرت فرمود کبوتر را در خانه خود نگه دارید چرا که کبوتر دوست داشتنی است و با حضرت نوح هم در کشتی بود ومانوس ترین پرنده در خانه است0(کلینی جلد6 – صفحه 548)
براستی آیا اسلام درباره حقوق پرندگان و به طور کلی درباره موجوداتی که تحت سلطه انسان هستند دستوراتی دارد. از دیدگاه قوانین اسلام پرداخته سعی می کند ابعاد قضیه را تا حد ممکن روشن سازد و بسی شگفتی است که اسلام هزاروچهارصد سال پیش با لطافت و دقت به این مساله پرداخته و حال آنکه نخستین جمعیتی که در غرب حمایت از حقوق حیوانات وپرندگان را مطرح کردند در سال 1824 میلادی و در انگلستان بود.
مقدمتاً آیاتی از قرآن عرض می کنم تا برای همگی مشخص شود که موجودات هستی همگی داری شعورند و همیشه در حال تسبیح خالقشان هستند. خداوند در سوره نور مى فرماید: الم تر والطیر صافات کل قد علم صلاته وتسبیحه واللّه علیم بما یفعلون. آیا ندیدى تمام آنان که در آسمانها و زمین اند براى خدا تسبیح مى کنند، همچنین پرندگان هنگامى که بر فراز آسمان بال گسترده اند. هریک از آنها نماز و تسبیح خود رامى داند و خداوند به آنچه انجام مى دهند داناست. قریب به همین مضمون در آیه 18 سوره حج و آیه 49 سوره نحل نیز ذکر شده است که حیوانات در برابر خداوند به خضوع برخاسته و بر آستان او سجده مى کنند.
در معارف اسلامى به موارد متعددى از درک و فهم حیوانات اشاره شده است. یعقوب بن سالم به واسطه شخصى از ابى عبداللّه (ع) نقل مى کند که فرمود: مهما ابهم على البهائم من شیء فلا یبهم علیها اربعة خصال : معرفة ان لها خالقا و معرفة طلب الرزق و معرفة الذکر من الانثى و مخافة الموت زمانى که خداوند حیوانات را آفرید، درک و شعور انسانى را به آنها عطا ننمود ولى چهار خصلت را به آنها عنایت کرد : 1) شناخت به این که براى آنها خالقى است. 2) آگاهى نسبت به اینکه دنبال رزق و روزى برود. 3) شناخت نر از ماده ( یعنی حیوانات ، نر و ماده همدیگر رو می شناسند). 4) ترس از مرگ.
(این روایت 1400 سال پیش گفته شده و چقدر زیبا روانشناسی موجودات هستی رو بیان کرده)
حقوقی که اسلام برای تمامی پرندگان از جمله کبوتر گفته عبارتند از :
1) نفقه کبوتر بر مالک واجب است. مراد از نفقه (آب و دان ولانه، رسیدگی و دارو) است. ببینید خداوند چقدر بر حقوق حیوانات ارزش قائل است که به انسان می گوید اگر فقط مقدارکمی آب داری و وقت نماز است و پرنده یا حیوانی تشنه داری واجب است که آب را به پرنده یا حیوان بدهی وبرای نماز باید تیمم کنی. ببیند مکتب اسلام چقدرعزیز و زیبا، و خوب جوانب کار را در نظر گرفته است. توجه داشته باشید اینکه دین می گوید واجب است یعنی ترک آن مستوجب عقوبت است بنابراین اگر کسی آب را برای وضو استفاده کند و به پرنده یا حیوان ندهد مرتکب فعل حرامی شده است. این است احکام بی نظیر اسلام، آری عزیزان قبل از کبوتر داری باید فرهنگ کبوترداری را آموخت. ( نایینی - ش26 – صفحه47)
2) آزار ویا کشتن بی جا حرام است و انجام دهنده آن در روز قیامت مستوجب عذاب است. روایت ( من قتل عصفورا بغیر حق الله....) ترجمه : کسی که (حتی) گنجشکی را به غیر حق بکشد در قیامت جوابگو خواهد بود ( نایینی- ش26- صفحه47 )
بنابرین آنهایی که به هر دلیل نمی خواهند کبوتر داری کنند و با یک سنت غلط تمام کبوتران خود را سرمی برند کله می کنند وحتی آنهایی که بدون هیچ دلیلی وضرورتی پرهای کبوتر را از روی نا آگاهی می کنند ویا قیچی می کنند باید بدانند که معاقب خواهند بود. واقعا انصاف نیست پرنده ای را که طبق نص صریح قرآن تسبیح الهی می گوید آزار بدهیم ( بر داشتن بینی زدن ناخن و یا انگشتان برای نشان کردن، شکاندن جناق مادها ). در روایتی هست که لا تضربو الدواب علی وجوهها فانها تسبح بحمدالله. به صورت حیوانات نزنید چرا که آنها تسبیح خداوند رو می گویند. (حتما دید که کبوتر دارهای نا آگاه چگونه کبوتران را تنبیه می کنند پای کبوتران هرزی را با آتش سیگار می سوزانند و یا پس کله کبوتر زده و... و ما بیشتر به خاطر مناسب نبودن بحث آن، به آن نمی پردازیم).
(دیده شده تخم در زیر کبوترسیاه شده که می گویند اصطلاحاً زیر کبوتر نطفه اش گرفته، بعضی ها فراموش کردن زیر کبوتر به موقع برنداشتند و سوراخ نکردن و یا آب پزش نکردن و یا تخم را لق نکردن به هر دلیلی نطفه بسته شده و خیلی را حت تخم را دور می اندازند و یا در آن موقع که متوجه می شوند تکان داده و لقش می کنند چون اون نطفه جان دارد و شما جان را از آن می گیرید این کار کار پسندیده ای نیست و طبق دستورات آزار رساندن می باشد و عواقب هم به همراه خواهد داشت).
3) نهی از دشنام دادن به کبوترو لعن کردن آن : عده ای از کبوتردارها به کبوترهایی که در مسابقات خوب نمی پرند و رکورد خوبی را نمی زنند انواع فحشهای رنگین رو می دهند بنده شخصی رو می شناختم که به خا طر برنده نشدن کبوترش دریکی از مسابقات انواع فحشها ی رکیک را می داد و در زمانی دیگر یک شبانه روز کبوتر رو زیر برف روی بام نگه داشت. امیرالمومنین می فرماید اگرکسی حیوانی را لعن کند خداوند نیز آن شخص را لعن می کند.
براستی هدف ما از کبوتر داری چیست : آیا غیر این است که عاشق کبوتریم و با نگهداری از آن لطافت را به زندگی مان می آوریم (به نظرحقیرما باید علت بدبینی مردم نسبت به ما کبوتردارها رو در خودمان جستجو کنیم نه دیگران و برای هر زدن استارتی از خودمان شروع کنیم و عیوب را در خودمان پیدا کنیم).
4) برداشتن جوجه های کبوتر و هر پرنده ای از آشیانه اش مکروه (قبیح) است شرعا. یعنی بدون دلیل از جا بجا کردن جوجه ها یا جدا کردن جوجه ها از والدینشان پزهیز کنیم چرا کبوتر هم دارای روحی لطیف هست و عاشق جوجه ها یش می باشد (جابجایی تخم کبوتر هم بی ارتباط نیست بهتر انجام نشود).کبوتر نیز به مانند انسان از زمانی که مادر نطفه در رحم جان می گیرد و شروع به رشد می کند یک سری فعل و انفعالاتی الهی و غیره در بدن مادر شروع انجام می شود تا بچه بدنیا بیاید و بعد مادر از وجودش شیری جاری می شود و نوزاد را تغذیه می کند که عیناً در کبوتر هم همین اتفاق می افتد کبوتر بعد از دوران خوابیدن بر روی تخم اماده تغذیه جوجه خود می شود و از بدن خود ماده ای پنیری شکل که سرشار ازاملاح و پروتئین و ویتامین می باشد برای تغذیه جوجه استفاده می کند با این فرق که در کبوتر هم نر و هم ماده هر دو این کار را انجام می دهند ولی در انسان فقط مادر این امر را به عهده می گیرد و قادر به انجام می باشد حال کبوتر این دوران را در حال سپری اگر باشد و شما تخم را بردارید خواهید دید که کبوتر تا چند روزی افسرده و گوشه گیر می شود درست با مانند مادری که بنا به دلایلی قبل از زایمان بچه را از دست می دهد).
5) اسلام ما را از ویران کردن لانه حیوانات و پرندگان حتی از ویران کردن لانه حشرات هم نهی کرده بنابراین تا آنجا که می توانیم از جابجا کردن لانه کبوتر یا خدای نکرده خراب کردن لانه کبوتر خوداری کنیم.
- آری دوستان دین فقط روزه و نماز نیست گرچه آنها بسیار مهم هستند ولی چه بسیار دستورات و آدابی که معصومین بیان کردند و ما متاسفانه از آنها غافل هستیم و گاهی کبوتر را بیشتر از خالقش دوست داریم به عبارت دیگر مشتری کبوتر بیشترازمشتری خدا می شه.
چرا کبوتر موجودی دوست داشتنی است و ما انسان ها انقدر آنرا دوست میداریم : 1)کبوتر همواره موجودی است که زیاد دست پا گیر نیست. 2) نسبت به بیشتر پرندگان در برابر گشنگی به خوبی دوام می آورد،کبوتر به مقدار کمی غذا کفایت میکند و حتی اگر غذا برایش در بعضی موارد نریزید خودش میرود در بین باغچه ها، باغها و... غذایش را پیدا میکند. 3)کبوتر دارای رنگ و نقش های بسیار زیادی میباشد، در دنیا کمتر پرنده ای است که به همانند کبوتر، اینقدر دارای تنوع نژاد و رنگ و نقش های گوناگون می باشد (هر کشوری دارای چند نوع رنگ و نقش از کبوتر میباشد که با دیگر کشورها در بسیاری از موارد متفاوت است).4)کبوتر موجودی نیست که وحشی باشد یعنی مثل بعضی از دیگر پرندگان دیدگاهشان نسبت به انسان ها منفی نیست(به انسان ها حمله نمیکنند و همانطور که ما آنها را دوست میداریم آنها نیز ما را دوست میدارند). 5)کبوتر پرنده ای عجیب میباشد که در بین پرندگان شما کمتر پرنده ای را می بینید که بال داشته باشد و از پیش انسان نرود و ترکش نکند،کبوتر کوچ نمیکند (البته در سالهایی بسیار دور به همانند دیگر پرندگان کوچ میکرده است و حتی الان نیز باید تعداد بسیار کمی باشند که کوچ میکنند.این کبوترانی که الان کوچ میکنند معمولاً از همان رنگ سبز اصیل کبوتر میباشند) و به انسان ها اعتماد کامل دارند چون اگر اعتماد نمیداشتند انسان را به راحتی ترک میکردند و پیشش نمی ماندند. با اینکه کبوتران میدانند که ما آن ها را زندانی میکنیم ولی باز هم به ما وفا دار هستند، شاید با خود بگویید خوب کبوتر به خاطر غذایی که از انسان میگیرد از پیشش نمیرود بلکه اینطور نیست چون روزی دهنده خدا است. 6) مرگ و میر کبوتر در اغلب موارد کمتر از دیگر پرندگان تزیینی است (به شرطی که بهداشتش به همانند دیگر پرندگان تزیینی رعایت شود). 7) با آب و هوا خودش را سازگار میکند (مقاومت بسیار خوبی نسبت به تمام پرندگان تزیینی دارد). 8) کبوتر،دارای یادگیری خوبی نسبت به بیشتر پرندگان تزیینی میباشد و شما میتوانید فرمان و کارهای خود را به او یاد بدهید.
دلیل الهی : شما همه داستان حضرت نوح را شنیده اید که حضرت نوح پس از سالها کشتی ای ساخت و از هر موجودی یک جفت در داخل کشتی عظیم خود آورد تا در مقابل عذاب الهی ایمن باشند. پس از روز ها که کشتی بر روی آب سر گردان بود حضرت نوح باید نشانه ای از خشکی پیدا میکرد تا بداندکه آیا زمین دوباره آماده ی پذیرش انسان در همین روزهای اخیر میباشد یا خیر و پس اول کلاغی را فرستاد تا نشانه ای از خشکی بیاورد اما کلاغ به کشتی باز نگشت (ظاهراً کلاغ خشکی را پیدا کرده و مشغول به گشتن خود بر روی زمین بود و وظیفه اش را فراموش کرده بود) پس کبوتری را فرستاد تا برود و از خشکی نشانه ای بیاورد کبوتر به محضی که خشکی را دید بر زمین نشست و جوانه ای گیاه یا برگ زیتون را همراه با نوک خود برداشت و با خود به سوی کشتی آورد حضرت نوح که وفاداری و وظیفه شناسی این پرنده (کبوتر) را دید در نزد او در پیشگاه خداوند دعا کرد و خواهان این شد که کبوتر همواره بر دل مردم عزیز و دلنشین باشد. برای همین است که کبوتر اینچنین پرنده ی زیبا، با محبت، وفادار و... و دوست داشتنی و زرنگ (از فواصلی بسیار دور قادر به برگشتن به خانه ی خود هستند که در بین پرندگان کمتر پرنده ای به شکل تکی قادر به پیمودن فواصلی بسیار زیاد به خصوص پیدا کردن خانه ی خود در شهری که بسیار خانه وجود دارد هست. واین خصوصیت بسیار جالب) است.
دانستنی های دینی راجب کبوتر: ((کتاب حلیه المتقین تالیف مرحوم علامه محمد باقر مجلسی))
1) از حضرت امام محمد باقر منقول است که خوب است حیوانات در خانه نگاه داشتن مثل کبوتر و مرغ و بزغاله تا آنکه اطفال جنیان با ایشان بازی کنند و با اطفال شما بازی نکنن. 2) در حدیث معتبر منقول است که شخصی به حضرت رسول (ص) از تنهای اش شکایت کرد حضرت فرمود: یک جفت کبوتر در خانه نگه دار(من بیشتر در قدیم شنیده ام که کبوتر یار آدمهای تنها بوده است. معمولاً در قدیم آدمهای عاطفی بسیار کبوتر را دوست میداشتند البته در سالهای امروزی نیر کسانی هستند که بسیار عاطفی و مهربان هستند و کبوتر را نیز بسیار دوست میدارند. 3) در حدیث صحیح از حضرت صادق منقول است که کبوتر از مرغان پیامبران است (طبق داستان کشتی حضرت نوح). 4) در حدیث دیگر فرمود که : کبوتران حرم نسل کبوتری هستند که حضرت اسماعیل نگاه داشته بودند و با آنها انس می گرفتند پس مستحب است که در خانه کبوتری چند نگاه دارند که بالشان را چیده باشند که به آنها انس بگیرند(حضرت اسماعیل نوه حضرت نوح)،( داستان کشتی نوح). 5) در حدیث دیگر فرمود که : هر خانه ای که در آن خانه کبوتر باشد آفتی از جن به اهل آن خانه نمی رسد زیرا که بی خردان جن بازی می کنند در خانه ای که کبوتر در آن خانه است مشغول آن می شوند و توجه ادمی نمی شوند.(قابل توجه آنانی که نزدیکانشان دچار این مشکل است). 6) در حدیث دیگر فرمود که :کبوتر در خانه نگه دارید که دوست داشتنی است و دعا کرده حضرت نوح است و هیچ چیز در خانه مثل آن باعث انس نمی شود(داستان کشتی حضرت نوح). 7) ازامام موسی (ع) منقول است که هر بالی که کبوتر می زند باعث نفرت و گریختن شیاطین می شود(نشان از پاکی بسیار کبوتر). 8) در روایت دیگر از داود بن فرقد منقول است که گفت : در خانه حضرت صادق (ع)کبوتر راعبی دیدم که بسیار می خواند حضرت فرمود که : می دانی این کبوتر چه می گوید؟ گفتم نه. فرمود که : نفرین می کند بر قاتلان امام حسین (ع) پس ایشان را در خانه خود نگه دارید.
البته اگر الان آدمهای ناجوری وارد کبوتر بازی شده اند ،همش به خاطر پول است در هر کاری پول وارد شود و عشق کم باشد، پول جای عشق را میگیرد. در هر کاری که میخواهید موفق شوید به آن کار عشق و علاقه دهید و زیاد سختش نگیرید وسعی کنید زیاد به پول در آنکار فکر نکنید و فقط عشق دهید (وقتی که عشق به آن کار می دهید مسلماً پول نیز خودش در آن کار برایتان می آید) هر کجا عشق آید و ساکن شود هر چه نا ممکن بود ممکن شود. بزرگی میگوید : همیشه دنبال بهترین نباش، بلکه بهترین باش تا بهترین ها دنبالت باشند.
عشق باز شش دانگ کیست : علاوه بر کبوتر شش دانگ و عالی که همه ما در پی آن هستیم عشق بازان هم سلسله مراتب دارند خودتان قضاوت فرمائید : 1) از لحاظ اخلاق و کردار در محل باید الگو و نمونه باشد. 2) دارای تمکن مالی خوب باشد تا بواسطه آن همه مشکلات نظیر : جا و مکان مناسب و اوقات خالی را بدینوسیله مرتفع نماید. 3) باید کبوتر شناس خوب و صاحب سبک باشد و آن 30 درصدی که گفتم روی زمین کبوتر را می شناسیم او نیز نیک بشناسد. 4) باید شجاع، کبوتر هوا کن و مربی خوبی باشد و بتواند آن 70 درصدی را که کبوتر باید واجد آن باشد از حیوان پرش بگیرد و در این زمینه استاد باشد. 5) علاوه بر داشتن کبوتران اصیل باید در کار جفت کردن کبوتران نیز تبحر داشته باشد و بقولی اهمیت این مسئله را که از وجوه مهم این رشته است با تمام وجود درک کرده باشد. 6) باید نسبت به علم روز در مورد داروها و بیماریهای کبوتران، آگاه وخٌبره باشد و در شرایط حساس از این وجه علم و توانایی خود استفاده کند. حال با توجه به عرائض بالا دقت نمائید وقتی می گوئیم فلان شخص کبوتر شناس خوبی بوده دلیل نمی شود که حتماً کبوتر هواکن یا مربی خوبی هم باشد یا مثلاً اگر کسی کبوتران عالی دارد حتماً از لحاظ اخلاق و معنویات هم مقبول باشد کما اینکه بسیاری از نام آوران گذشته و حتی امروزه نیز هر کدام صاحب یک یا چند ویژگی بالا بوده ومی باشند.
نظرات شما عزیزان:
+ نوشته شده در 2 بهمن 1395برچسب:
,
ساعت 20:49 توسط کبوتر+کفتر+فروش+هومر+ساتن+بادکنکی+کفتر+
| نظر بدهيد